Ismeretterjesztés

Ismeretterjesztő tevékenységünk

Kutatócsoportunk fontosnak tartja, hogy kutatási eredményeinkről az érdeklődő közvéleményt is tájékoztassuk. Ehhez minél több lehetőséget igyekszünk kihasználni.

A Földgömb magazin

2008 óta jelennek meg írásaink a több ezer előfizetővel rendelkező A Földgömb magazin hasábjain.

Az utóbbi években az etnikai identitáskonstrukciók köztes-európai sajátosságai mellett a posztszovjet tér sajátos etnicitásairól is jelent meg írásunk. 

2019-ben az alábbi írásunk jelent meg:

Illés Tamás (2019): Kalmükök – Buddhista népcsoport az európai sztyeppén In.: Földgömb 37. pp. 26-39.

Bottlik Zsolt (2022): Baskírok – Határhelyzetben Oroszország közepén, Földgömb január/februári szám. pp. 42-60.

Bottlik Zsolt (2022): Kárpátaljai törésvonalak, Földgömb július/augusztusi szám. pp. 38-47.

SZÁM-TÉR-KÉP rovat

A Földgömb című magazinban SZÁM-TÉR-KÉP címmel önálló rovatot indítottunk, melyben egy-egy térkép kapcsán számolunk be különböző a kutatási profilunkat jellemző témáról, egyben a hozzákapcsolódó tudományos írásainknak, egyéb megjelenéseinknek is reklámot csinálva. A rovat elmúlt időszakban az alábbi témában publikált erdményeket:

Bottlik Zsolt (2022): Anyanyelv és nyelvhasználat Belaruszban, Szám-Tér-Kép rovat Földgömb március/áprilisi szám. pp. 10.

Kőszegi Margit (2022): Etnikai törésvonalak és geopolitika, Szám-Tér-Kép rovat Földgömb május/júniusi szám. pp. 11.

Bottlik Zsolt (2022): Nyelvfödrajzi barangolások – Az újperzsa nyelv nyomában Szám-Tér-Kép rovat Földgömb július/augusztusi szám. pp. 22.

Kőszegi Margit (2022): Elfeledett testvérek, Szám-Tér-Kép rovat Földgömb szeptember/októberi szám. pp. 11.

Podcast

Geogulliver podcast

2021-ben indult a Geogulliver bloggal közösen podcast sorozatunk, melyekben a posztszovjet térséget is a középpontba állító beszélgetéseket rögzítettünk és tettünk publikussá a világhálón. Podcast-sorozatunk a 2022. február 24-én Ukrajna ellen történt támadást követően több komplex nézőpont-sorozattá nőtte ki magát.

1) A kelet-európai tér geográfus szemmel - podcast kerekasztal beszélgetés

2) Miért érdekes az Antarktisz, Szibéria vagy épp az ausztrál Outback a geográfus számára? - podcast beszélgetés

3) Az örmény-azeri konfliktus újabb fejezete… - podcast beszélgetés

4) Ukrajnai orosz invázió - podcast beszélgetés 2022.03.11           

5) Orosz-ukrán háború - Geográfus és történész szemmel - Beszélgetés Rácz Andrással 2022.05.01

6) Dezinformáció, buborékok, dogmák és érdekek az orosz-ukrán konfliktus mögött 2022.05.05

7) Leválás az orosz gázról? - Deák András és Szabó István energiapiaci szakértőkkel beszélgettünk 2022.05.07

8) Ukrajnai helyzet – a Geogulliver podcastban 2022.05.12

9) Orosz-ukrán háború - Fedinec Csilla kisebbségkutatóval beszélgettünk 2022.05.22

10) Mitrovits Miklóssal az orosz-ukrán háborúról - Geogulliver podcast 2022.06.05

VÁLASZ Online podcast

1) Milyen tél jön és hogyan hat majd a háborúra? Éghajlatkutató és geográfus válaszol

Rádió

Illés Tamás kalmükökről szóló A Földgömb magazinban megjelent írása kapcsán a szerzővel a TREND FM rádió 2019. Augusztus 1-ején készített beszélgetést.

A SZÁM-TÉR-KÉP rovatról figyelemfelkeltő jelleggel tudósított a TREND FM rádió is. A rovatvezető Bottik Zsolttal beszélgetést itt lehet meghallgatni:

1) Trend FM 2022.05.19 Monitor Délután; Beszélgetés a belarusz nyelv sajátosságairól

2) Trend FM 2022.09.08 Monitor Délután; Beszélgetés az újperzsa nyelv elterjedéséről

A NKFIH által támogatott kutatásunk 2019-ben jött ki az Etnikai és Vallásföldrajzi Műhely „Etnikai földrajzi kutatások...” könyvsorozatának legújabb kötetére  a Kossuth rádió 2019. július 14-én elhangzott „Nagyítás” című műsora is felhívta a figyelmet.

Az Etnikai és Vallásföldrajzi Műhely tagjai a futó projektjükben röviden összefoglalták kutatásaik esszenciáját, reménybeli innovatív gondolataikat a posztszovjet térség társadalmi folyamatiról. A posztszovjet idők, terek, kultúrák mellett a posztkoloniális kontextus is megjelenik az összefoglalóban. A szovjet/orosz nacionalizmusok prezentálásához a krími tatárok története, a palimpszeszt koncepciójához a lembergi városkép szolgáltatta az alapot. A négy léptékre épülő bemutatóban három térkép és egy grafikon egyészíti ki a fenti elméleti közelítéseket és a hozzájuk kapcsolódó empirikus kutatásokat. A még mindig kontinensnyi állam, Oroszország 2010-es népszámlálásakor felvett etnikai adatok ábrázolása igazi kartográfiai kihívást jelentett. Az 1897-ben lezajlott első (és egyben utolsó) cári népszámlálás nyelvi adatai segítséget nyújtottak a román etnikai tér korabeli rekonstruálásához, a Lemberg/Lviv/Lwów történelmi korszakait bemutató térkép egy terepbejárás alkalmával készült el. A krími tatárok lélekszámának változása hosszabb időtávon demonstrálja az orosz/szovjet nemzetiségi politika alakulását. A poszter digitális formában megtekinthető itt, illetve nyomtatott változata az ELTE Lágymányosi Campus Déli épületében, az Etnikai és Vallásföldrajzi Műhely irodái mellett a folyosón.

Ismeretterjesztő előadások

A Márton Áron Szakkolégium előadássorozatában Bottlik Zsolt és Berki Márton tartott előadást IDENTITÁS – HATALOM – TÉR címmel. Az előadás megtekinthető: ITT.


 

 

2019.09.10.